Nettressurs for ny utgave av Rettslære (2021) finner du på https://rettslaere.fagbokforlaget.no!

Ta kontakt med digital@fagbokforlaget.no for å få tilgang til denne ressursen

Eller logg inn

Begreper

Innhold

Generelt
Grunnprinsipper
Inngåelse av avtaler
Fullmakt
Ugyldige avtaler
Tolkning og utfylling
Begreper Forklaring
Generelt
Lovens anvendelsesområde Hvilke aktuelle rettsforhold loven regulerer.
Formuerettens område Omhandler penger og formue. Eks: Avtaler om kjøp, salg, leie, lån og arbeid. Ikke avtaler om eksempelvis ekteskap og barnefordeling.
Ulovfestet rett Alle rettsregler som ikke står i lov.
Til toppen
Begreper Forklaring
Grunnprinsipper
Grunnleggende prinsipper Sentrale prinsipper som gjelder som utgangspunkt, og som hovedregler.
Avtaler skal holdes Avtaler er bindende. De skal gjennomføres, og kan håndheves ved hjelp av rettsapparatet. (Latin: Pacta sunt servanda). Følger av NL 5-1-1 og 5-1-2. Partene skal kunne inngå avtaler i tillit til at de holdes. (Det finnes unntak.)
Formfrihet Alle avtaler uansett form er bindende. Følger av NL 5-1-1 og 5-1-2. Partene kan velge form, muntlig, skriftlig, håndtrykk, stempel osv. Muntlige avtaler er like bindende som skriftlige. (Det finnes unntak.)
Avtalefrihet Alle avtaler uansett innhold er bindende. Følger av NL 5-1-2. Man kan inngå avtaler med hvem man vil, og om hva som helst. (Det finnes unntak.)
Lojalitetskrav Avtalepartnere skal være gjennomgående lojale mot hverandre (ved avtaleinngåelsen, under og etter avtaleforholdet er avsluttet). Dette gjøres ved å ta rimelig hensyn til hverandres interesser, ut i fra deres forutsetninger.
Standardkontrakt Et trykt formular der avtalevilkårene er bestemt på forhånd. Er et unntak fra avtalefriheten.
Kontraheringsplikt En part er pliktig til å inngå avtaler. Eks.: En bussjåfør må selge billett til en passasjer. Er et unntak fra avtalefriheten.
Til toppen
Begreper Forklaring
Inngåelse av avtaler
Rettigheter Ytelser man har krav på. Eks.: Rett til å overta en bil, eller til å motta en kjøpesum.
Plikter Ytelser man må gi. Eks.: Plikt til å betale en kjøpesum, eller til å overdra en bil.
Avtalepart/avtaleparter Én av partene i en avtale/personer som inngår en avtale.
Medkontrahent Avtalemotpart
Fravikelig/deklaratorisk Kan avtale noe annet/fravikes ved avtale
Ufravikelig/preseptorisk Kan ikke avtale noe annet/ikke fravikes ved avtale. Ofte tillates avtale om bedre (gunstigere) betingelser.
Avtale/rettshandel/kontrakt Tilbud og aksept som dekker tilbudet, og som kommer i tide.
Rettslig bindende avtale Avtalepartene er enige om å stifte et rettsforhold. Avtalen skal holdes, og partene kan ikke trekke seg. Avtalen kan gjennomføres ved hjelp av domstolene.
Dispositive utsagn/viljeserklæringer/ensidig rettshandel/rettshandling Forpliktende/bindende uttrykk for å forplikte/binde seg rettslig. Parten må ha hatt til hensikt å binde seg/gitt motparten rimelig grunn til å tro dette (sagt noe, skrevet noe). Uttalelsen må tolkes. Det er motpartens oppfatning som vektlegges. Forhandlinger der partene er enige om alle vesentlige forhold (pris, betaling, ytelser), binder partene. Tilbud og aksept er eksempler på dispositive utsagn/viljeserklæringer.
Uforpliktende uttalelser/konversasjon Parten har ikke hatt til hensikt å binde seg rettslig/ikke gitt motparten rimelig grunn til å tro dette (ikke sagt noe, skrevet noe). Uttalelsen må tolkes. Det er motpartens oppfatning som vektlegges. Forhandlinger der partene ikke er enige om alle vesentlige forhold (pris, betaling, ytelser), binder ikke partene.
Løfte Skaper plikt for avgiver og rett for mottaker. Eks: Et tilbud og/eller en aksept.
Påbud Skaper plikt for mottager, og rett for den som gir det. Eks.: En aksept eller tilbakekall av viljeserklæringer.
Tilbud Viljeserklæring. Eks: Selgeren tilbyr en bok til salgs. Forutsetter en aksept. Se avtaleloven § 7.
Tilbud uten forbindtlighet Utsagn som ikke er en viljeserklæring, men en oppfordring til mottakeren om å avgi en viljeserklæring, jf. avtaleloven § 9.
Tilbyder Den som kommer med et tilbud
Aksept Viljeserklæring som godtar et tilbud. Eks: Kjøperen aksepterer å kjøpe boken. Forutsetter et tilbud.
Akseptant Den som aksepterer.
Akseptfrist Frist til å takke ja til et tilbud. Aksepten må være kommet frem innen utløpet av fristen for at den skal være bindende. Enten en fastsatt frist, eller en frist etter en konkret beregning av sendetid + rimelig tid til å overveie.
Rimelig tid Hva som er rimelig tid, avgjøres etter en konkret vurdering avhengig av type transaksjon, oppfatning i bransjen m.m.
For sen aksept Aksepten kommer frem etter akseptfristen. Betraktes som avslag på opprinnelig tilbud og nytt tilbud (rollene byttes om). Følger av avtaleloven § 4.
Reklamere Rettsbevarende viljeserklæring. Sier i fra om feil. Parten opprettholder dermed sin rett.
Avvikende aksept Aksepten stemmer ikke med tilbudet. Eks: Akseptanten foreslår en annen pris. Betraktes som avslag på opprinnelig tilbud og nytt tilbud (rollene byttes om). Følger av avtaleloven § 6.
Tilbakekall av tilbud eller aksept Parten angrer og vil trekke tilbudet eller aksepten tilbake.
Kunnskap En viljeserklæring er kommet til kunnskap når den er lest og forstått av mottaker.
Kommet frem En viljeserklæring er kommet frem når det er opp til mottaker å gjøre seg kjent med den. Eksempelvis når den ligger i postkassen, i mailboksen, i innboksen på telefonen.
Re integra Før noe har skjedd. Avtaleloven § 39(2) analogisk (motparten må ikke ha innrettet seg, og det må foreligge særlige grunner).
Passivitet Å forholde seg taus eller uvirksom. Passivitet godtas vanligvis ikke som aksept av tilbud, men det er eksempler på unntak i avtaleloven §§ 4, 6 og 9.
Til toppen
Begreper Forklaring
Fullmakt
Fullmakt Evne/makt/myndighet/kompetanse en person er gitt til å opptre på en annens vegne. Ytre skinn av rett. Legitimasjonen fullmektigen omgir seg med utad til tredjeperson.
Kompetanse Evne, makt, myndighet (til å handle på vegne av en annen).
Etablere Stifte, inngå (rettighet og plikt).
Ratibihere Tiltre, godkjenne (avtalen).
Fullmaktsgiver Den som gir kompetanse til en fullmektig til å inngå avtaler på sine vegne.
Fullmektig Den som har fått kompetanse til å handle på vegne av fullmaktsgiver.
Tredjeperson/medkontrahent Den som inngår en avtale med fullmaktsgiver.
Avtaleparter i et fullmaktsforhold Fullmaktsgiver og tredjeperson.
Fullmaktstyper Den måten kompetansen tildeles på.
Stillingsfullmakt Fullmaktsgiver har plassert fullmektig i en stilling. Fullmektig har da myndighet til å binde fullmaktsgiver i en avtale i kraft av sin stilling. Dette bestemmes av lov eller sedvane. Følger av avtaleloven § 10(2). Kan være i form av en ansettelse, eller som et enkeltoppdrag som ansvarlig arkitekt, rådgivende ingeniør etc.
Sedvane Regel folk har brukt og innrettet seg etter over lang tid i den tro at det er en rettsregel. I avtaleretten: En fullmektig kan binde fullmaktsgiveren til en avtale hvis avtalen ligger innenfor det folk flest oppfatter som vanlig for den type stilling.
Frasagnsfullmakt Skal være synlig for tredjeperson. Ment å vises frem i form av en erklæring, annonse eller dokument. Følger av avtaleloven §§ 13, 14 og 16.
Oppdragsfullmakt Skal være usynlig for tredjeperson. Bare meddelt fra fullmaktsgiveren til fullmektig. Følger av avtaleloven § 18. Også kalt ”muntlig fullmakt”, men kan være skriftlig.
Toleransefullmakt Blir til på grunn av toleranse fra fullmaktsgiver. Fullmektig har over en lengre tid inngått avtaler uten at fullmaktsgiver har reagert. Kreves at fullmaktsgiver visste om avtalene. Tredjeperson må være i aktsom god tro, og ha innrettet seg. Beskytter tredjepersons berettigede forventninger.
Kombinasjonsfullmakt Det foreligger forskjellige omstendigheter som samlet gir tredjeperson grunn til å tro at det foreligger fullmakt. Beskytter tredjepersons berettigede forventninger.
Tilbakekall Fullmaktsgiver tar fullmakten tilbake.
Fullmaktens grense Hvor langt fullmektigens evne til å binde fullmaktsgiver strekker seg. Det som er synlig for tredjeperson.
Instruks Den materielle rett fullmektigen har. Intern avtale mellom fullmaktsgiver og fullmektig. Eks.: Pris, farge, kvalitet som ikke er ment å være kjent for tredjeperson.
Aktsom god tro Vet ikke, og bør ikke vite (at fullmektigen mangler rett).
Til toppen
Begreper Forklaring
Ugyldige avtaler
Tvang Tvinger noen til å inngå avtale ved å true med ubehagelige konsekvenser som ikke er vold. Eksempel kan være utpressing, jf. avtaleloven § 29.
Grov tvang Tvinger noen til å inngå avtale ved å bruke eller true med vold. Følger av avtaleloven § 28. Grov tvang er en ugyldighetsgrunn.
Svik Forsettlig villedelse, eller tilbakeholdelse av opplysninger en måtte forstå var av avgjørende betydning. Se avtaleloven § 30.
Åger og utnytting Utnytte en annen.
Feilskrift Skrevet feil. Eksempel: Kr 5 000 000 i stedet for kr 500 000.
Forvanskning Feil fra tredjepart som videreformidler et budskap.
Mot redelig og god tro Uærlig
Urimelige avtaler Urettferdige, ubalanserte avtaler.
Generalklausul En generell regel som trekker opp de rettslige rammene for hvor grensene mellom rett og galt går på et bestemt område. For eksempel avtaleloven § 36 og markedsføringsloven § 2(1).
Svak ugyldighetsgrunn Kan ikke brukes mot godtroende medkontrahent. Det vil si at avtaler bare blir ugyldige hvis medkontrahenten visste eller burde vite om ugyldighetsgrunnen. Eksempler på svake ugyldighetsgrunner er utpressing, svik, utnyttelse av nødstilstand og forhold som strider mot redelighet og god tro. Se avtaleloven §§ 29-33.
Sterk ugyldighetsgrunn Kan brukes mot godtroende medkontrahent. Det vil si at avtaler blir ugyldige selv om medkontrahenten ikke visste, eller burde vite om ugyldighetsgrunnen. Eksempler på sterke ugyldighetsgrunner er umyndighet, sinnssykdom, grov tvang og avtaler i strid med ufravikelige lovregler.
Hel ugyldighet Ugyldighetsgrunn som fører til at en avtale blir annullert i sin helhet.
Delvis ugyldighet Ugyldighetsgrunn som fører til at en avtale blir revidert. Ved å bruke avtaleloven § 36, kan en avtale bli revidert ved å for eksempel oppjustere en pris.
Til toppen
Begreper Forklaring
Tolkning og utfylling
Tolkning Fastlegge meningsinnholdet.
Tolkningsregler I avtaleretten brukes begrepet om lovbestemte og sedvanebestemte regler for å tolke en avtale eller et avtalevilkår i en bestemt retning. For eksempel regelen om at avtaler tolkes i favør av en forbruker eller mot den som burde ha uttalt seg tydeligere. Begrepet blir også brukt i rettskildelæren og i juridisk metode om lovtolkning.
Utfylling Finne løsninger som ikke står skrevet.
Normal språklig forståelse Hva «enhver mann» legger i ord og uttrykk.
Formål bak reglene De hensyn lovgiver vil ta ved bruk av regler.
Kutyme Sedvane, brukes innen handel.
Rimelighetsvurdering Vurdering av hva som gir et godt resultat.
Uklarhetsregelen Det blir tolket mot den som burde ha uttrykt seg klarere.
Til toppen